Projektując ten wykrawacz do ciastek głównym założeniem było uzyskanie pożądanego kształtu, jednak już w trakcie pierwszego użycia okazało się, że to nie wystarczy.
Dlaczego wykrawacz gwiazdka z dziurką?
Kształt gwiazdki z koliście zakończonymi ramionami i dziurką w środku jest o tyle istotny, że prowadzi do równomiernego wypieczenia się ciasta. Rozgrzane powietrze ma doskonały dostęp do wnętrza ciastka — dzięki dziurce — i równie dobry do rozwiniętej, brzeżnej powierzchni wypieku. Jednocześnie dzięki tępym zakończeniom ramiona gwiazdki dopiekają się tylko nieznacznie wcześniej niż pozostała objętość ciastka.
Ulepszenia wykrawacza
Podczas użytkowania okazało się, że pierwotna koncepcja wykrawacza wymaga dodania dwóch niewielkich skrzydełek, które ułatwią popychanie kształtki od góry (ostra krawędź nieprzyjemnie wbijała się w palce) i pociąganie od dołu (ciasto dość mocno “trzyma” wykrawacz).
Zagłębianie wykrawacza w cieście ułatwiło dodanie fazek: zewnętrznej krawędzi gwiazdki i wewnętrznej kółka.
Kolejnym ulepszeniem było dodanie kieszeni na skrzydełkach wykrawacza. Poprawiają one znacząco chwyt i prowadzenie wykrawacza podczas formowania ciastek, choć nieco zmniejszają komfort użytkowania. Niestety coś za coś.
Wisienką na torcie jest specjalny wypychacz, który usprawnia pozbywanie się ciasta z wewnętrznej rurki wykrawacza formującej dziurkę w ciastku.
Przepychacz
Przepychacz zaprojektowałem tak, aby wywierając nacisk na środek krążka ciasta powodował jego deformację i odlepianie się brzegów ciasta od wnętrza rurki, a nie ich ścinanie. Poprawia to czystość procesu wykrawania ciasteczek.
Bezpieczeństwo
Przepychacz zakończony jest kulką z dwoma wgłębieniami, poprawiającymi chwyt, która prawie uniemożliwia postawienie przepychacza na sztorc, “ostrym” końcem ku górze, i zwiększa bezpieczeństwo użytkowania. Bezpieczeństwo, w razie przypadkowego zadławienia się drobnym przedmiotem, zwiększa kanał oddechowy Ø 4 mm poprowadzony przez całą długość przepychacza.